Photobucket

BERAPA PR JUICE KAMU DAPAT YOP?

posted in at 9:50 PTG

Pada bahagian pertama yang lalu penulis telah menceritakan serba ringkas tentang prjuice, semua orang tahu bila sebut google PR, berape pagerank blog engkau? itulah salah satu contoh jelasnya pagerank boleh dilihat dengan mata kasar..mana tidaknya letak je logo pr yang boleh anda dapati di internet contohnya prchecker.info, setelah diletakkan di page anda, refresh blog dan paparan nilai angka pagerank
anda boleh dilihat.

Pagerank = quantity saham yang dilabur(backlink daripada komen blog) + dividen(prjuice)- nilai yang diperolehi dari setiap backlink.


prjuice2



Bagaimana nak lihat prjuice, prjuice ni ibarat dividen saham, banyak melabur saham banyaklah dividennya, sepertimana kita melabur saham tak semua dividen kita perolehi itu sama nilainya ada yang kurang ada yang banyak dan kadangkala bukannya pelaburan tapi peleburan tak dapat apa-apapun. Antara contoh tak dapat
apa-apa ialah seperti berikut:

  • blog yang dilawati PR - 0.
  • bukan do follow - kategori no follow(anda dapat backlink tapi tak dapat prjuice).  
  • ada dividen tapi anda tak dapat - sebab komen anda spam dan blog owner tak approve komen anda untuk dipaparkan.


Begitulah andaiannya, tak semua komen yang kita berikan pada blog yang kita lawati itu akan memberikan kita prjuice(dividen), ada yang dapat ada yang tak dapat, ada yang dapat sedikit ada yang dapat banyak. Prjuice boleh kita perolehi dari:
  • komen blog ataupun 
  • backlink daripada social bookmark yang telah kita daftar 
Kebiasaannya kita hanya dapat lihat nilai pagerank, tetapi tidak dapat melihat nilai pr juice Secara asasnya disini penulis memberi contoh nilai prjuice, yang diperolehi, nilainya tidak menentu, tetapi penulis akan memberi sedikit gambaran sebenar nilai pr juice supaya anda semua dapat fahami dengan jelas,
sebab seeing is beleving kan:




Contohnya ahmad memberi komen pada sebuah blog bertaraf PR3 yang dilawatinya, blog tersebut adalah do follow dan beliau telah memperolehi prjuice sebanyak 0.02 dan antara contoh nilai lainnya 0.01,0.03, 0.04 dan malah ada yang terus dapat 2 atau 4, jadi nilai nilai terkumpul inIiah dinilai oleh google bagi
menentukan pagerank anda. Alangkah indahnya berblogging kalau kita dapat melihat PRJUICE dari backlink yang kita perolehi kita, betul tak.

Terdapat beberapa tools 'checkbacklink' yang boleh anda guna secara online untuk melihat berapa banyak backlink anda perolehi, tapi tidak memaparkan prjuice yang anda dapat. Ada bukan tak ada tapi kena bayar monthly(dalam usd), tak berbaloi kot, kecualilah blog dapat jana income beriban-riban sebulan bolehlah
cover cost.

Ada beberapa blog dimana entrinya memberi saham pada mereka yang datang memberi komen, cuma penulis enggan nyatakan disini, al maklumlah penulis takut banyak pemberi komen SPAM, memberi komen yang tak ada kena mengena dengan tajuk dan isi entry, contohnya
hi, singgah melawat, ok la tu dan berbagai lagi yang sinonim dengan dengannya.

Di kesempatan ini penulis nak senaraikan sedikit beberapa blog yang mempunyai taraf pr3-5

  • denaihati.com  PR4
  • myjazmine.com PR5
  • http://rainazra.blogspot.com PR4

Beberapa status PR9, untuk anda register :


http://addthis.com/
http://jalbum.net/
http://my.msn.com/
http://slashdot.org/
http://worldcat.org/
http://www.britannica.com/
http://www.digits.com/
http://www.excite.com/
http://www.flickr.com/
http://www.guardian.co.uk/



Sebab itulah memberi komen pada blog yang anda lawati adalah lebih baik daripada shout dan belah.(banyok kali dah teman sebut tentang ni...dah tak sio dah teman rasenye).

back to mainblog

lima2013

About Author

apaajanews

Selamat datang ke blog ini, kehadiran anda amat saya hargai.penulis akan berusaha untuk ziarah kembali ke blog anda sambil meninggalkan komen.

share