Photobucket

MENGECILKAN SAIZ GAMBAR | RESIZE IMAGE

posted in at 4:24 PTG

resize image

Light Image Resizer - dapat mengurangkan saiz imej asal ini dari 2.05mb kepada 314kb sahaja, ianya mudah dan pantas - Photo by:apaajanews/samsung mini galaxy

Semua blogger menggunakan gambar atau imej, sebagai salah satu bahan tambahan info untuk blog post mereka, dengan adanya gambar post menjadi semakin menarik , malah mampu untuk menarik minat pelawat untuk membaca.

Begitulah kuatnya peranan gambar pada sesuatu blog post, kerana kata orang setiap gambar itu ada lagunya, itulah yang yuna katakan dalam iklan kamera cannon eos. 

Apa yang selalunya menjadi masalah ialah bagaimana untuk mengurangka saiz imej tersebut tanpa menjejaskan kualiti dan saiz asalnya, acapkali kita berjaya mengurangkan saiz imej, tetapi kualiti gambar menjadi kabur (blur ). Saiz imej yang besar juga melambatkan loading blog...kadangkala ini akan membuatkan ramai pelawat menjadi tawar hati untuk membaca dan meninggalkan blog kita...kita telah kehilangan pelawat dan mungkin kadar 'bouncing rate' juga akan mendapat markah tinggi, sesuatu yang amat kita cuba elakkan.

Hari ini penulis ingin berkongsi suatu laman web yang membolehkan kita mengurangkan saiz imej tanpa menggugat kualiti imej dengan ketara, bagi penulis setelah mencubanya ,penulis dapati ianya amat memuaskan. Penulis berjaya mengurangkan saiz imej gambar KUALA LUMPUR yang asalnya bersaiz 2.05MB kepada 314kb. resizepic memang boleh diharapkan untuk mempermudahkan kita untuk mengecilkan saiz imej  gambar.

Sekiranya anda ingin memuat turun perisian seperti ini, penulis cadangkan anda download Light Image Resizer
selamat mencuba

lima2013

About Author

apaajanews

Selamat datang ke blog ini, kehadiran anda amat saya hargai.penulis akan berusaha untuk ziarah kembali ke blog anda sambil meninggalkan komen.

share